top of page
  • Obrázek autoraGood Guy

Kdo se bojí, nesmí na Grindr (1)


Dnes již ikonická seznamovací aplikace Grindr slaví letos třinácté výročí svého vzniku. Na oficiálních webových stránkách o Grindru najdeme jen obecná marketingová prohlášení o tom, jak aplikaci denně zapnou miliony uživatelů po celém světě. A také o tom, že Grindr reprezentuje moderní životní styl a jde o bezpečný prostor pro objevování queer světa kolem nás.


Tak tedy, přátelé, trochu se na ten queer svět a bezpečný prostor mrkneme blíž.


Co se týče aplikace samotné, nelze jí prakticky nic vytknout a právem se řadí mezi špičky ve své oblasti. Je uživatelsky přátelská, jednoduchá, přehledná. Nepamatuji, že by se zasekla, spadla nebo se vyskytl podobný problém. Uživatelský profil se nastavuje jednoduše a přitom nabízí celou řadu volitelných informací. Nejnovějším vývojářským počinem je možnost vytvářet a sdílet alba, což je poměrně užitečná věcička, jelikož odpadá nekonečné posílání jednotlivých fotek. A že se jich na Grindru něco nalítá!


Avšak o tom, jaký bude skutečný svět na Grindru nerozhodují tvůrci aplikace, ale lidé, kteří ji používají. Ti vytvářejí její mikrosvět, ti jsou její realitou.


Každý, kdo pomocí této apky zatouží po seznámení, ať už vážném nebo nevážném, musí počítat s tím, že Grindr je vším možným, jenom ne bezpečným prostorem. Je to místo plné arogance, sebestřednosti, narcismu, prostor nahuštěný lží a výmysly, sféra, kde mlčení a ignorace je tím nejsilnějším projevem pohrdání a nerespektu. Grindr není pro slabé nátury, je určen otrlým a zoceleným jedincům, kteří dokážou přijmout otevřené rány, ale i podlé podpásovky. Těm, kteří jsou schopni vstřebat svoje ponížení v tomto e-shopu s těly a údy.


Než se na tyhle všechny jevy podíváme zblízka a detailně si na příkladech ukážeme, jak to všechno reálně funguje, je nutné zmínit jednu základní premisu. Naprostá většina lidí v téhle slavné “komunitě” (jak rádi používají amíci) neříká, co si myslí a nedělá, co říká! S tím je třeba počítat pokaždé, když na svém mobilu stisknete černou ikonku s oranžovou maskou. Ta maska totiž je velice trefný symbol, který krásně podtrhuje, co je psáno výše.


Teď si možná řeknete: “tak co tam autor leze, když je to tak strašný?” Protože nic na světě není černobílé, proto. Je to zábava, je to vzrušení a skvělá příležitost poznávat lidi.


Pamatuji doby, kdy jedinou příležitostí k seznámení byly bary a noční podniky nebo inzeráty v novinách. Inzerát vyšel a čekalo se měsíc (!), než redakce doručila písemné odpovědi. Zájemci o seznámení si psali dopisy, fotky byly naprostou vzácností a respondenti mnohdy neměli ani doma telefon. Řada vztahů tak skončila prostě dřív, než začala, protože to často bylo ve stylu: “Sejdeme se 24.4. v 18.30 v kavárně hotelu Kriváň, na stolečku budu mít Mladou frontu.”


Jenže dopis přišel až 15.5. nebo prostě nebylo možné ten den v půl sedmé dorazit. A bylo po rande, protože odpovědí s chybějící zpáteční adresou bylo skutečně hodně. Strach z odhalení ovládal naprostou většinu queer lidí.

Takže v tomto kontextu jsou výdobytky moderního věku velmi příjemné, ovšem kacířsky mě napadá, že jsme si dřív vážili mnohem víc, když jsme se mohli s někým setkat a byli jsme vlastně rádi za “cokoliv”, kdežto dneska chlapci a chlapi nevědí, “co by samou roztažitostí do tý huby dali!


O tom zase příště a já záměrně moralisticky dodávám, že je třeba si uvědomit, že na druhé straně Grindr chatu není nákupní položka, ale především člověk, který vnímá a cítí. Howgh!


Grindr Guy


981 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page